Πρόσφατοι θάνατοι νέων στην Αγγλία και την Ουαλία
Θα πρέπει να διερευνηθεί η αύξηση της ανδρικής θνησιμότητας σε ηλικία 15-19 ετών
Τεκμήρια άμεσης θνησιμότητας
Τα στοιχεία της θνησιμότητας για την Αγγλία και την Ουαλία από την ONS (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου) από την 1η Μαΐου 2021 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2021 δείχνουν σημαντική υπέρβαση, ιδίως στην ηλικιακή ομάδα των 15-19 ετών. Ανάλογα με την επιλεγμένη τιμή αναφοράς/βάσης (baseline), η υπερβάλλουσες τιμές για τους ενήλικες ηλικίας 15-19 ετών είναι μεταξύ 16% και 47% πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα (βλέπε πίνακα 1 και 2). Οι θάνατοι από τη COVID-19 ήταν πολύ μικροί σε αριθμό για να ευθύνονται για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Ένας δυσανάλογος αριθμός αυτών των υπερβαλλόντων θανάτων ήταν στους άνδρες. Θα αναμενόταν κάποια τυχαία διακύμανση, αλλά η αύξηση αυτού του ποσοστού είναι αρκετά μεγάλη για να απορριφθεί χωρίς περαιτέρω έρευνα.
Μια σαφής απόκλιση μπορεί να παρατηρηθεί, αρχικά από τον Μάιο, για τους θανάτους ανδρών ηλικίας 15 έως 19 ετών. Η γυναικεία θνησιμότητα, από την άλλη πλευρά, δείχνει μια μείωση το καλοκαίρι παρόμοια με το 2020.
Παρόμοιο μέγεθος υπέρβασης παρατηρείται στις ηλικιακές ομάδες ηλικίας 20-29 ετών, αν και τα ποσοστά του ιστορικού τους είναι υψηλότερα. Συγκρίνοντας μόνο θανάτους σε άνδρες ηλικίας 15-19 ετών, σημειώθηκαν μεταξύ 52 και 87 υπερβάλλοντες θάνατοι (ανάλογα με την τιμή αναφοράς). Αυτή η σαφής επικράτηση των θανάτων στους άνδρες θα μπορούσε να είναι σύμφωνη με τους γνωστούς κινδύνους μυοκαρδίτιδας που έχει προτίμηση για τους άνδρες και τα αγόρια. Το 2015-2019 οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 65% των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών, ενώ στις ηλικίες 20-29 ετών ήταν αυξανόμενοι σε 70%. Αν όλοι οι υπερβάλλοντες θάνατοι οφειλόταν μόνο σε τυχαία διακύμανση, θα περιμέναμε ότι το 65% της υπερβάλλουσας θνησιμότητας θα ήταν οι άνδρες. Ωστόσο, υπήρξαν πάρα πολλοί θάνατοι ανδρών για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Υπήρξαν 21 θάνατοι ανδρών με υπερβάλλουσες τιμές από τις αναμενόμενες, με τη φυσιολογική αναλογία ανδρών/γυναικών (με τιμή αναφοράς το 2020) ή 25 θάνατοι ανδρών σε υπερβάλλουσες τιμές (με τιμή αναφοράς το 2015-2019).
Οι υπερβάλλοντες θάνατοι ανδρών υπολογίστηκαν αφαιρώντας τους υπάρχοντες θανάτους ανδρών από τη τιμή αναφοράς στους θανάτους ανδρών. Για τους άνδρες ηλικίας 15-19 ετών σημειώθηκαν 52 υπερβάλλοντες θάνατοι ανδρών από την 1η Μαΐου 2021 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2021 σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019, ωστόσο υπήρχαν μόνο 44 υπερβάλλοντες θάνατοι συνολικά (ανδρών και γυναικών). Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν λιγότεροι θάνατοι γυναικών από ότι αναμενόταν κατά την περίοδο αυτή, εάν χρησιμοποιηθεί η τιμή αναφοράς των ετών 2015-2019.
Αντίθετα, για τα στοιχεία Θνησιμότητας της ONS στην Αγγλία και την Ουαλία, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2021, σημειώθηκε μόνο ένας μικρός αριθμός θανάτων άνω των αναμενόμενων επιπέδων, σχεδόν όλοι από τους οποίους θα μπορούσαν να θεωρηθούν θάνατοι από τη COVID-19. (Οι νέοι και οι έφηβοι δεν είχαν εμβολιαστεί ακόμα εκείνη τη περίοδο).
Μυοκαρδίτιδα
Αν και έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με ένα πλήθος ανεπιθύμητων ενέργειων μετά τον εμβολιασμό, ο πιο σοβαρός και συχνός μέχρι στιγμής είναι ο κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας. Η μυοκαρδίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται έντονα με θανατηφόρες αρρυθμίες και χρόνιες παθήσεις, επειδή τα μυοκύτταρα είναι αναντικατάστατα, με εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας και σημαντική σχετιζόμενη θνησιμότητα. Καθώς η αιτιολογία της μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από το εμβόλιο Covid-19 είναι νέα, μπορεί να μην είναι συνετό να προεκτείνουμε την πρόγνωση από ότι είναι γνωστό για τη μυοκαρδίτιδα λόγω άλλων αιτιών. Ωστόσο, στη βιβλιογραφία το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας για τη μυοκαρδίτιδα μετά από ένα έτος είναι 20% και μετά από πέντε χρόνια 44% έως 56% (που σημαίνει ότι οι θάνατοι θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια μετά από τα εμβόλια Covid).
Η συχνότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό τη COVID-19 αυξήθηκε, κυρίως στις μικρότερες ηλικίες και ήταν υψηλότερη στους άνδρες.
Έμμεσες ενδείξεις για έναυσμα θνησιμότητας
Έχει υπάρξει σαφής αύξηση των τηλεφωνικών κλήσεων για καρδιακή και αναπνευστική ανακοπή σε ασθενοφόρα στην Αγγλία και κλήσεις ασθενοφόρων για άτομα που είναι χωρίς τις αισθήσεις τους από τον Μάιο του 2021 (βλέπε στοιχεία πινάκων 1α και 1β). Υπήρξαν δύο περίοδοι καύσωνα που μπορεί επίσης να είχαν επιπτώσεις στην άνοδο για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά γενικά η αύξηση παραμένει κατά τα άλλα ανεξήγητη. Ο χρόνος και η έκταση των κυμάτων καύσωνα είναι εμφανής στα δεδομένα των κλήσεων για ασθενοφόρα λόγω της άμεσης επίδρασης της ανόδου της θερμότητας (βλέπε εικόνα 1γ).
Συσχέτιση με την έναρξή του εμβολιασμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξή του εμβολιασμού ξεκίνησε για τους ευάλωτους νέους το χειμώνα, οπότε δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία έναρξης για να αναζητηθούν οι επιπτώσεις. Ωστόσο, η απρόσκοπτη πλειοψηφία των εμβολιασμών χορηγήθηκε στις ηλικίες 16 έως 24 ετών από την 1η Μαΐου 2021 έως πρόσφατα.
Αναφορά δεδομένων σε αριθμούς δόσεων που δίνονται ανά ημέρα και ανά ηλικία βλέπε: (Εικ. 61 του υπολογιστικού φύλλου).
Τα δεδομένα από την PHE (Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας) που χρησιμοποιούνται για τη σύνταξη των παραπάνω γραφημάτων είναι ένα ολοκληρωμένο εθνικό σύστημα, το NIMS (Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Εμβολιασμών). Αν και ένα ποσοστό των δεδομένων συλλέγεται άμεσα, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση λίγων εβδομάδων πριν ολοκληρωθεί ολόκληρο το σύνολο δεδομένων. Αυτή η καθυστέρηση σημαίνει ότι η καθοδική πορεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου μπορεί κάλλιστα να είναι τεχνικό σφάλμα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η πλειονότητα των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα χορηγήθηκε από τον Μάιο.
Η PHE συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών που είναι συμβαλλόμενοι με γενικούς γιατρούς του NHS ως τμήμα της NIMS. Η ONS (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει αυτά τα δεδομένα και τα έχει συνδέσει με τα δικά της δεδομένα θανάτων, προκειμένου να τα δημοσιεύσει στο έγγραφό της: "Θάνατοι που αφορούν την COVID-19 με βάση το καθεστώς εμβολιασμού, Αγγλία: θάνατοι που συνέβησαν μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 2 Ιουλίου 2021”.
Ως εκ τούτου, διατίθενται οι πληροφορίες που συνδέουν την κατάσταση του εμβολιασμού με τα δεδομένα των θανάτων.
Στην έκθεσή τους, η ONS δεν δημοσίευσε τα ακατέργαστα δεδομένα, αλλά αντ' αυτού έδωσε ποσοστά θνησιμότητας προσαρμοσμένα στην ηλικία. Με αυτόν τον τρόπο ο θάνατος ενός νέου ατόμου συμβάλλει περισσότερο στο προσαρμοσμένο στην ηλικία ποσοστό θνησιμότητας από το θάνατο ενός ηλικιωμένου ατόμου, επειδή ο αριθμός των θανάτων στην πρώτη ηλικιακή ομάδα (των νέων) είναι πολύ μικρότερος από ότι στην τελευταία (ηλικιωμένοι). Τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στην εργασία τους δείχνουν δραματική αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας πλην της COVID-19 σε όσους εμβολιάστηκαν περισσότερες από 21 ημέρες νωρίτερα με τη πρώτη δόση, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2021 και κλιμακώνονταν ραγδαία τον Μάιο του 2021. Αν και άτομα 18 και 19 ετών μπορεί να έχουν λάβει τη δεύτερη δόση τον Αύγουστο, η πλειοψηφία (78% σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομάδας 38) του εμβολιασμένου πληθυσμού 12-17 ετών έχει λάβει μόνο τη πρώτη δόση. Ως εκ τούτου, θα ανήκαν σε μεγάλο βαθμό στην κατηγορία των "εμβολιασμένων με περισσότερες από 21 ημέρες πριν τη πρώτη δόση". Το προσαρμοσμένο στην ηλικία ποσοστό θνησιμότητας για αυτή την ομάδα έφθασε σε επίπεδα 60% υψηλότερα από το μέγιστο ποσοστό θνησιμότητας στα ανεμβολίαστα άτομα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αναφορά για το σχήμα 7: (πίνακας 5 του υπολογιστικού φύλλου τους).
Σύνοψη
Η θνησιμότητα έχει αυξηθεί σε νεότερες ηλικιακές ομάδες από την 1η Μαΐου του 2021. Η αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών είναι ιδιαίτερα αισθητή, ειδικά καθώς οι θάνατοι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι ασυνήθιστοι. Οι υπερβάλλοντες θάνατοι έχουν μια έντονη υπεροχή στους άνδρες. Η αύξηση των κλήσεων ασθενοφόρων για ασθενείς που είχαν καρδιακή ανακοπή ή ήταν χωρίς τις αισθήσεις τους, έδειξε μια ταυτόχρονη αξιοπρόσεκτη αύξηση από τον Μάιο του 2021. Η περίοδος συμπίπτει επίσης με την εκστρατεία εμβολιασμού. Τέλος, η ONS ανέφερε εντυπωσιακή αύξηση των προσαρμοσμένων στην ηλικία ποσοστών θνησιμότητας σε άτομα με μόνο μία δόση που επιταχύνθηκε το Μάιο του 2021 σε επίπεδα που υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αν και μπορεί να υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις για αυτά τα ευρήματα, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της αιτίας αυτών των θανάτων. Τα δεδομένα από τους θανάτους της ONS και τα δεδομένα του εμβολιασμού της NIMS έχουν προηγουμένως συνδεθεί μεταξύ τους. Χωρίς αυτή τη σύνδεση η ONS δεν θα μπορούσε να δημοσιεύσει τους θανάτους μετά τον εμβολιασμό. Ως εκ τούτου, η επιβεβαίωση (από την ONS) του ποσοστού των παιδιών ηλικίας 15-19 ετών που είχαν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι εφικτή.
Σχόλιο από την ομάδα PANDA:
#ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Γιατί υπάρχει αρκετή υπερβάλλουσα θνησιμότητα εφήβων αγοριών από την 1η Μαΐου έως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειό;
Πρόσφατα στοιχεία της ONS (Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου) δείχνουν ότι οι θάνατοι μεταξύ των νέων 15-19 ετών κυμαίνονται σε 16-47% πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα, με πολύ περισσότερα αγόρια από τα κορίτσια να πεθαίνουν (τα έφηβα αγόρια συνήθως έχουν υψηλότερη θνησιμότητα από τα κορίτσια, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό).
Αντίθετα, η θνησιμότητα μεταξύ των κοριτσιών είναι σχεδόν φυσιολογική. H επίδραση είναι επίσης αισθητή στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών, αλλά λιγότερο σοβαρά. Αυτό μεταφράζεται σε 52-87 υπερβάλλοντες θανάτους αγοριών ηλικίας 15-19 ετών κατά την περίοδο 1 Μαΐου – 17 Σεπτεμβρίου 2021, ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού της γραμμής βάσης/αναφοράς που ορίζετε.
Τα 52-87 επιπλέον αγόρια που πεθαίνουν είναι μεγάλη υπόθεση αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο 8 παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πέθαναν «με Covid» κατά την ίδια περίοδο και μόνο 11 αγόρια στους 4 μήνες πριν από τη νόσο.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Είναι γνωστό ότι η μυοκαρδίτιδα είναι η πιο σοβαρή δυσμενής επίδραση των εμβολίων Covid στους νέους και ότι επηρεάζει δυσανάλογα τα αγόρια. Η μυοκαρδίτιδα έχει ποσοστό θνησιμότητας έως και 50% μετά από 5 χρόνια, αν και δεν είναι σαφές εάν η μυοκαρδίτιδα που προκαλείται από εμβόλιο θα είναι ίδιας μορφής. Προφανώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου δεν είναι ακόμη γνωστές.
Τα στοιχεία της ONS δείχνουν ότι η απότομη αύξηση των υπερβαλλόντων θανάτων ξεκίνησε γύρω στην 1η Μαΐου, η οποία είναι περίπου όταν ξεκίνησε η διάθεση του εμβολίου για εφήβους και συνεχίστηκε από τότε. Οι κλήσεις ασθενοφόρων για καρδιακές προσβολές είναι επίσης σταθερά υψηλότερες από το κανονικό από την 1η Μαΐου.Για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα σχετικά με μια πιθανή σύνδεση με τα εμβόλια, χρειάζεται η ONS να δημοσιεύσει τα ακατέργαστα δεδομένα που χρησιμοποιεί, ώστε να καταστεί δυνατή η κατάλληλη ανεξάρτητη ανάλυση. Μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.
Μπορεί να υπάρχουν και άλλες, καλύτερες εξηγήσεις για την αφύσικη αύξηση των θανάτων εφήβων. Χρειάζεται έρευνα, αλλά τη κάνει κανείς; Γιατί δεν ακούμε περισσότερα γι' αυτό το θέμα στα ΜΜΕ;